Ljoba Jenče je v Bolnišnični šoli tkala čarobne melodije

V torek, 24. septembra, nas je v Bolnišnični šoli obiskala Ljoba Jenče, pripovedovalka in pevka, umetnica, ki se je zapisala ljudskemu izročilu in modrosti.

Na dnevnem centru za otroško psihiatrijo smo šolarji tretje triade, učiteljici in osebje oddelka vstopili v svet trstenk ali Panovih piščali, glinenih glasbil, piščalke nunalce in pevkinega čarobnega glasu. Gospa Ljoba nam je zapela ljudsko pesem o Pegamu in Lambergarju in ob spremljavi bordunskih citer pripovedovala eno izmed pravljic o kralju Matjažu. Pegam in Lambergar sta v različici, ki jo je zapela, dosti bolj človeška kot v zgodbi v berilu in te pravljice o kralju Matjažu še nismo poznali. Vsi navzoči smo se ji pridružili ob petju znanih ljudskih pesmi in jim dodali zvoke s kamenčki, ki jih je prinesla s seboj.

Popoldne pa so se v dnevnem prostoru Uri Soča zbrali otroci prve triade in posebnega programa vzgoje in izobraževanja ter njihovi starši, prisluhnile smo učiteljice in še kdo od osebja. Z igrami in ljudskimi glasbili je gostja zbudila zanimanje in veselje pri otrocih in odraslih. Peli smo ljudske pesmi, posnemali različne glasove in gibe, tolkli s kamenčki. Gospa Ljoba nam je povedala pravljico o zlatem ptičku, katerega petje odžene vse skrbi, če pa njegovo peresce položimo na žerjavico, njegov dim odžene vse bolezni. Kako lepo bi bilo, če bi ga, tako kot tretji brat v pravljici, našli tudi mi.


Če sem si prav zapomnila, naj bi imeli na Slovenskem zapisanih 15 tisoč ljudskih pesmi; in četudi bi jih imeli le pol toliko, bi lahko bili ponosni na svoj jezik, svojo dediščino in modrost, ki se skriva v ljudskem izročilu.

Obisk Ljobe Jenče nam je omogočilo Društvo Bralna značka. Društvu in gostji se prisrčno zahvaljujemo za to krasno izkušnjo. Podobnih srečanj si želimo tudi v prihodnosti.

 

Andreja Čušin Gostiša