Skupek geometrijskih ploskev, ki lebdijo nad črnim središčem praznine, nas je preizkušal pri izdelavi umetnine meseca oktobra.

Avtor slike Rudolf Bauer je bil eden od začetnikov nepredmetnega slikarstva. Ta posebna smer abstraktnega slikarstva je poudarjala popolno odsotnost oblik, ki bi jih lahko povezali z resničnim svetom. 

Bauer v svojih slikah prikazuje čarobni svet barv in oblik. Ustvarja zanimive vzorce, ki pritegnejo gledalčev pogled in v nas vzbujajo željo po nadaljnjem opazovanju.

Preplet geometrijskih oblik

 

Srednješolka Tjaša je najprej skrbno proučila celotno sliko in se strinjala, da bo za nas najprimernejša izdelava v tehniki kolaža. Hitro je ugotovila, da ne bomo uspeli najti vseh ustreznih odtenkov, zato je zavihala rokave in namešala ustrezne barve ter poslikala barvne podlage za nadaljnje delo. Ko se nam je na oddelku pridružila sedmošolka Ema, se je namesto izrezovanja posameznih geometrijskih oblik raje lotila slikanja črnega središča v ozadju. Sprva se je izziva lotila z barvicami, a smo te kaj hitro zamenjali z vodenimi barvami in naše ozadje je bilo nared. Z gradnjo kompozicije se je prav tako spopadla Eva, zavzeto pa jo je nadaljevala tretješolka Doroteja. Ob pomoči študentke likovne terapije, ki je bila tisti teden pri nas na obisku, je razporedila osnovne večje oblike in jih umestila na podlago. Dodala je tudi nekaj manjših in ugotovila, da nam med barvnimi podlagami manjka rumena. Sedmošolka Ajna je poskrbela za rumeno osnovo in naša slika je čakala le še zaključno obravnavo. Na oddelek se je ponovno vrnila dijakinja Tjaša, ki je z veseljem pristopila k ustvarjanju. Natančno je vse skupaj zgradila v celoto, vse elemente prilepila na podlago, pozorno proučila in izdelala vse najmanjše koščke in na koncu še z barvicami osenčila nekatere dele slike.

Če bi sešteli ves trud in ure, ki smo jih vložili v tokratno umetnino, bi bila številka zares zavidljiva. Naš končni izdelek pa prav tako priča o tem.

V slikah se očitno lahko znajdejo tudi matematični geometrijski liki.

 

Nemški pregovor pravi: »Hraber ni tisti, ki se ni nikoli bal, ampak tisti, ki je strah premagal.« Naj bo vsak nov izziv, kakor je bila za nas naša umetnina meseca oktobra, priložnost za hrabro premagovanje le-tega.

Le pogumno!

 

Tina Žvab
oktober 2023